Buurtinitiatief ‘Groene daken in de Aker’

In de Aker trekt Janita Kieft een buurtinitiatief dat groene daken wil realiseren.Een buurvrouw van Kieft, de trekker van het initiatief, heeft een oproep gedaan voor de groene daken. Hier kwamen vijf mensen op af die met elkaar een brainstorm hebben gedaan. Een deelnemer had de groene schuurtjes in de Rivierenbuurt gezien en de ‘grachten van smaragd’ met groene daken op woonboten. Zo ontstond het idee voor de groene daken.

Met hulp van ‘Het Groene Loket’, Eigenwijks en de gebiedsmakelaar van de gemeente werd een campagne gestart. Gezamenlijk is er bij de gemeente een aanvraag ingediend om 50% van de kosten van de groene daken te financieren en dat is gelukt. Afgelopen jaar is daarna maar liefst duizend vierkante meter dak bedekt met mooie ‘Sedum’ plantjes. Ongeveer honderd huishoudens deden mee. De meesten alleen het dak van de schuur maar ook enkele daken van huizen. De huurders van de corporatiewoningen wilden wel meedoen, maar de corporaties hadden eigen plannen en hebben het tegengehouden. Als zij in dit geval hadden kunnen samenwerken met andere huurders en 70 procent hadden opgehaald, had dit project misschien alsnog van de grond kunnen komen.

Dit jaar is vanuit hetzelfde initiatief nog een ander project gestart in de buurt: ‘Van boomperkje naar boomparkje’. Het idee achter dit initiatief is dat de grond onder de bomen op een mooie manier wordt opgevuld met plantjes. In het najaar van 2022 worden er 75 nieuwe boomparkjes aangelegd. De wijk heeft een mooie ervaring opgedaan en gaat nu verder met het verbeteren van de wijk.

Plaats een reactie