duurzaam ondernemen bij flink

Interview Maaike Flink, stadskas Amsterdam, 16-4-2022

Met Willem Draaisma (EC Westerlicht) en Bart van den Bergh (!WOON)

Ditmaal waren Willem en ik te gast bij Maaike. We hadden afgesproken in haar café, ‘Flink’. Een gezellige plek in Nieuw West waar Maaike de eigenaar van is. Naast dit café ligt de Stadskas.
Dit is een ander project van Maaike wat bestaat uit een aantal tuinen. Beide liggen in Overtoomseveld en het is de eerste klimaat neutrale wijk van Amsterdam.

Het is begonnen toen ‘Eigen Haard’ Maaike vroeg om te gaan ondernemen in de buurt. Ze startte toen Flink met het doel een podium voor de buurt te worden. “Mensen kunnen Flink gebruiken als ze iets te vertellen hebben’ aldus Maaike. Dat Maaike een verbinder puur sang is blijkt door de vele mensen die voorbij komen en naar haar zwaaien. Ze geeft aan dat er een hele mooie mix aan bewoners bij haar over de vloer komt.

Ook op het gebied van duurzaamheid zet Maaike zich in als buurtbewoner. Het doel van Maaike is om aan andere ondernemers en buurtbewoners te laten zien dat het mogelijk is om klimaatneutraal te ondernemen en/ of leven. Ze heeft bij Eigenhaard een training gevolgd tot energiecoach met als doel andere bewoners te coachen. Ze geeft hierbij het voorbeeld over vloerverwarming. Mensen weten niet hoe ze dit moeten gebruiken, ze hebben hierbij training nodig. De gebouwen van de stadskas en flink zijn circulair en gebouwd van restanten van de gebouwen die er eerder stonden.

Deze duurzame manier van denken zie je ook terug in het project de stadskas wat naast café Flink gelegen is. Deze tuintjes worden op een natuurlijke manier gerund, ze gebruiken geen artificiële middelen bij het verbouwen van de gewassen (permacultuur). De 20 tuinen worden bijgehouden (Tuinen van Toorop) door bewoners zelf. Iedereen heeft een eigen tuin voor twee jaar. Ze leren op een natuurvriendelijke manier tuinieren en ondertussen spreken ze over van alles en nog wat met elkaar. Tijdens deze gesprekken komen er thema’s als duurzaamheid en aardgasvrij voorbij en op deze manier leren bewoners over deze thema’s en worden thema’s die eerst nogal abstract waren concreter. Zo ook aardgasvrij worden en duurzaamheid.

We merken dat dit project een grote meerwaarde heeft voor de buurt. Het brengt mensen samen en geeft mensen toegang tot kennis die ze eerst niet hadden. Ze komen elkaar tegen en er is contact. Als we kijken naar de energietransitie is er sprake van twee sporen. Er eerste spoor is het technische spoor. Waar komen de leidingen, wat zijn de planningen, etc. het tweede spoor is het socio-maatschappelijke spoor. Dit spoor lijkt regelmatig het ondergeschoven kindje en omdat de energietransitie vooral over mensen gaat is de kennis die Flink opdoet van grote waarde voor dit tweede spoor.

Tekst: Bart van den Bergh