Joost over gezamenlijke daktuintjes

Tussen de huizen in onze buurt hebben wij schuurtjes in de tuin. Deze schuurtjes hebben een betonnen dak. Heel goed tegen de regen, maar ook wat saai, zeker als je het van boven bekijkt.

Daarbij houdt het beton geen water vast. En dat willen we wel als het in de zomer keihard regent. Daktuintjes zorgen ervoor dat het water vertraagd de tuinen instroomt. En er iets nog iets: de begroeiing brengt ook (een beetje) verkoeling op hete dagen.

Hoe pak je het aan?

Het grootste deel van de schuurtjes delen we hier in Oostoever met de achterburen. Mensen die we normaal zelden zien, maar met wie we dus wel iets delen. Dat vriendjes worden met de achterburen is iets lastigs en iets moois tegelijk.

We pakken dit project aan vanuit gezelligheid. Echt veel mensen willen meedenken over hoe het eruit komt te zien en welke plantjes er geplant worden. Dat is logisch. Het is immers hun eigen (dak)tuintje.

De aanleg gaan we ook zelf doen en daar maken we dan weer een leuke dag van. Na de Corona. Dat wel. Het kan op de stapel van waar we naar uit kijken. We hopen dat het project een start is voor meer samenwerking rond de energietransitie in de buurt.

Vanaf 50m2 betaald de gemeente de helft.

Joost is ook energieambassadeur bij onze partner 02025. jjovanos@gmail.com
02025 is een netwerk en platform voor en door Amsterdamse energiepioniers die verder kijken dan onze eigen voordeur – een community van koplopers in de energietransitie die samen de stad koploper energie maken.