Bewonerscommissie Klarenburg

Cees Ruizendaal is lid van de driekoppige bewonerscommissie Klarenburg en aanspreekpunt voor De Alliantie. Klarenburg is een seniorenflat in Osdorp, dicht bij het Osdorpplein. De flat heeft 180 woningen, allen zijn in bezit van De Alliantie. De straat voor de flat ligt open en de nieuwe buizen voor het warmtenet zijn er net ingelegd. Vanaf het najaar moet het nieuwe systeem van Vattenfall functioneel worden.

Momenteel is er een collectieve gasketel en de vraag ontstond bij bewoners wat ze hier mee in de toekomst willen. Tijdens een stemming bleek 70 procent van de bewoners voor het collectieve systeem te zijn, maar door nieuwe wetgeving is dit niet meer toegestaan.

De bewoners hebben ook met elkaar gestemd over de warmte. Dat leverde een uitslag op 70,4 procent die voor het warmtenet is, wat net genoeg is voor de 70 procent die verplicht is bij veranderingen bij huur. Daarom kunnen ze hier overstappen op stadswarmte. De reden dat mensen hiervoor stemden, vertelt Ruizendaal, is het gemak wat hierbij komt kijken.

Op het dak van de flat ligt voor 20.000 Wattpiek aan zonnepanelen, vier jaar geleden door de Alliantie aangebracht. De energie wordt gebruikt voor de liften en de verlichting van de flat en wat er meer wordt opgewekt wordt terug geleverd aan het net. Daardoor zijn de servicekosten voor het energieverbruik gedaald.

Wat we hier wederom terugzien is dat het interessant kan zijn om als bewoners de krachten te bundelen. De energietransitie kan van sociaal-maatschappelijke waarde zijn en bruggen bouwen tussen verschillende groepen bewoners en deze met elkaar verbinden. Het feit dat de Alliantie goed heeft geluisterd is een andere succesfactor geweest. Hierdoor is er in dit voorbeeld sprake van een goede samenwerking met positief resultaat.