Jurgen over samen

Jurgen van der Heijden. (Foto: Liesbeth Dingemans)

Jurgen van der Heijden (1964) werkt al sinds 2004 in als consultant aan de energietransitie. Maar tien jaar geleden richtte hij ook een energiecoöperatie op in zijn toenmalige woonplaats Castricum. Ik heb de overtuiging dat klimaatverandering het noodzakelijk maakt dat het gebruik van fossiele energie wordt beperkt. En het spreekt me aan dat mensen hun lot in eigen hand kunnen nemen en zelf kunnen bepalen waar de energie die ze gebruiken vandaan komt. De energietransitie is politiek neutraal. Of je nou van de VVD bent of van de SP, iedereen snapt dat het moet gebeuren en dat het goed is om het samen te doen. 

 Waarom een coöperatie?

Een coöperatie is heel effectief. In Castricum is het gelukt om 20% van alle huizen een hoger energielabel te geven. Deze woningeigenaren verdienen dus dagelijks geld aan de energietransitie. Leden van een coöperatie kopen bijvoorbeeld gezamenlijk zonnepanelen in, maar ook de mensen die niet meedoen zien van alles gebeuren en gaan dan vaak alsnog aan de slag. 

Goed voor de deelnemers en goed voor andere partijen.

Een coöperatie is er om de kosten zo laag mogelijk te houden. Omdat je geen winsten hoeft uit te keren is een coöperatie meestal goedkoper. Bedrijven die wel een winstoogmerk hebben zijn welkom om mee te doen, door de gezamenlijke inkoop van energie zullen ze kosten besparen, maar het zal meestal niet hun verdienmodel zijn. Installateurs zijn dol op coöperaties, omdat deze de marketing voor ze doen en veel nieuwe klanten aanbrengen. Verder zijn coöperaties ook duurzame gesprekspartners voor gemeenten omdat mensen veel langer in een buurt wonen dan ambtenaren met zo’n buurt bezig zijn. De energietransitie is een proces. Het begint bij gezamenlijke inkoop van zonnepanelen, maar later ga je spreken over vervanging van aardgas. Het is handig als je elkaar en de lokale situatie dan al kent. 

Jurgen is ook voorzitter van de vereniging van energiecoöperaties in Noord Holland. 

ec.westerlicht””gmail.com