De Sloterplas geeft energie!

Buurtbewoners, technici en ambtenaren bespreken wat ze zich voorstellen bij de Sloterplas als energiebron. (Foto: Liesbeth Dingemans)

Koeweit aan de Noordzee.

Zonder dat we het weten leven we in Nederland op een grote bron van energie: het oppervlaktewater is heel geschikt om in de winter een deel van onze warmte te leveren en om in de zomer te koelen. Energiecoöperatie Westerlicht wil dat die energie ook echt gebruikt wordt. Zo wordt Amsterdam duurzamer en gaat de energierekening omlaag. Daarom hebben we namens de bewoners een claim gelegd op de Sloterplas. Het water in de Sloterplas en de energie die er in zit behoort toe aan de mensen die er in de buurt wonen, vinden we.

Omwonenden, technici, Westerlichters en ambtenaren maken kennis.
(Foto: Liesbeth Dingemans)

Wat doen jullie met onze Sloterplas?

Maar blijft de Sloterplas wel zo mooi en rustig als ie nu is? En wie profiteert eigenlijk van de energie die je uit zo’n plas haalt? Dat zijn terechte vragen en het is aan Westerlicht om met een duidelijk antwoord te komen.

In een eerste bijeenkomst hebben een groepje buurtbewoners, leden van Westerlicht samen met technici en ambtenaren van Waternet en de Gemeente Amsterdam gepraat over hoe we de plas kunnen gebruiken als energiebron. En omdat een beeld soms meer zegt dat duizend woorden werd er door de deelnemers ook geknutseld aan het ontwerp van een toekomstige Sloterplas als energiebron. ‘Desingthinking’ heet dat in ambtenarenjargon.

De technische installaties voor het gebruik van de warmte in de plas worden door bewoners ondergronds weggewerkt. (Foto: Liesbeth Dingemans)

Onzichtbaar, de Sloterplas blijft de Sloterplas.

De belangrijkste conclusie van de middag is dat het technisch mogelijk is om een voor ongeveer tienduizend huishoudens ongeveer een kwart van hun warmte uit de plas te halen, zónder dat je er iets van ziet. Installaties zoals pompen kunnen grotendeels ondergronds worden aangelegd. De Sloterplas blijft dus uiterlijk zoals die is. Wél is het mogelijk dat de temperatuur van het water in de plas ’s winters iets zal dalen, er wordt immers warmte aan het water gehaald. In het algemeen wordt dat beschouwd als gunstig voor de kwaliteit van het water, maar het stelt ook een grens aan hoeveel energie je kunt gebruiken.

Wie profiteert?

De investeringen die nodig zijn lopen in de tientallen miljoenen, maar de opbrengsten komen wél snel terug in een lagere energierekening. Een waterdicht systeem dat er voor zorgt dat de opbrengsten ook echt terecht komen bij de omwonenden, óók als ze zelf geen geld hebben om er in te stoppen heeft de designsessie niet opgeleverd. Maar dat blijft wel het uitgangspunt: De Sloterplas is van de omwonenden.

Meer informatie over warmte uit oppervlaktewater? Rijkswaterstaat heeft een website en een brochure.

Plaats een reactie